Namens Stichting Time Design zijn gedurende de Nacht van de Arbeid twee groepjes op pad geweest om #nachthelden te verrassen. Onderstaand verslag is er één in de reeks van twee. Het tweede verslag: de ervaringen van onze collega’s Daniël en Kees, kunt u hier lezen.

Maandag 1 mei was het dan zover. Wij (Isabel, Steffie & Lisa) mochten namens Stichting Time Design op drie locaties nunches (nachtelijke lunches) en #nachtheld mokken rondbrengen tijdens de Nacht van de Arbeid. In verband met het ophalen van de nunches bij de sponsoren en alle andere voorbereidingen startte ons initiatief al ’s middags om 15:00. De nunches van Dr. Blend, SLA, Alles voor de Lunch en Soup En Zo werden opgehaald en in gereedheid gebracht om ‘s nachts alles af te kunnen leveren aan onze #nachthelden. Met de gehele nunch compleet was het na nog even gewerkt te hebben op kantoor om 22:45 uur tijd om naar de eerste bestemming te rijden. 

De eerste groep #nachthelden die we mochten verrassen waren de werknemers van InfraHands. Infrahands is onder andere verantwoordelijk voor het leveren van veiligheidsdiensten aan andere bedrijven, zoals de GVB. We mochten mee met een #nachtheld en bezochten verschillende werkplekken in Amsterdam.

Na het bezoek aan de GVB zijn we doorgereden naar het Bartiméus in Doorn. Hier ontmoetten we de #nachthelden die, op die nacht, verantwoordelijk waren voor de nachtzorg voor de ruim 350 bewoners. Tijdens dit bezoek vond ook het interview met de Nacht van BNNVARA plaats, waarin Lisa vertelt over onze ervaring. 

Jammer genoeg was het hierna tijd voor de laatste stop, de zorgcentrale van het Bartiméus in Zeist. Hier ontmoetten we de #nachthelden die de bewoners op de zorgparken van Bartiméus monitoren in de nacht. 

Hieronder beantwoorden we ieder nog vijf vragen over onze persoonlijke opgedane ervaringen!

Hoe vonden we het om de werkzaamheden te zien van de medewerkers van InfraHands?

Isabel:
Ik vond dit erg interessant. Normaal fiets ik er natuurlijk weleens langs als ik naar de stad ga, maar nooit sta ik stil bij wat er nu eigenlijk gebeurt en dat deze mensen de hele nacht werken voor ons. Het heeft zeker mijn perspectief wel veranderd, want waar ik voorheen riep dat alle trams in de nacht ook moeten rijden, snap ik nu dat er ook onderhoud gedaan moet worden en dit gebeurt als ik lekker lig te slapen.

Steffie:
Ik vond het leuk om met de voorman van InfraHands een rondje door Amsterdam te maken om de nachtwerkers te bezoeken. Eve, die als planner werkzaam is bij InfraHands, ging ook mee en we kregen met de dames ons eigen GVB autootje zodat we overal konden parkeren en ontheffing hadden voor het rijden op de trambaan. Het was interessant om te zien wat er ’s nachts voor werk aan de trambaan verricht wordt, normaal gesproken sta ik namelijk helemaal niet stil bij deze werkzaamheden.

Lisa:
Ik was erg onder de indruk van het werk dat dus blijkbaar verricht wordt in de nacht waar wij helemaal geen weet van hebben. Toen ik na de Nacht van de Arbeid langs het Oosterpark fietste in Amsterdam, waar ik eigenlijk erg vaak langs fiets en ook vaak werkzaamheden aan de trambanen, viel het me voor het eerst op dat er gewoon weer mensen aan de trambanen aan het werk waren. Er wordt niet alleen veel werk verricht in de nacht achter de schermen, maar als je goed op let eigenlijk ook gewoon voor je neus.

Hoe hebben we het langsbrengen van de nunches bij Bartiméus Doorn en Zeist ervaren?

Lisa:
Dit heb ik ervaren als erg interessant en indrukwekkend. Het feit dat zo’n relatief klein groepje mensen 350 andere mensen verzorgt en helpt een nacht goed door te komen vond ik erg bijzonder. Daarbij vond ik de zorgcentrale erg indrukwekkend, wederom werk waar ik niet van af wist. Al met al was het een heel ervaring bij zowel het Bartiméus in Doorn en in Zeist. 

Isabel:
Dit heb ik ervaren als erg interessant en indrukwekkend. Het feit dat zo’n relatief klein groepje mensen 350 andere mensen verzorgt en helpt een nacht goed door te komen vond ik erg bijzonder. Daarbij vond ik de zorgcentrale erg indrukwekkend, wederom werk waar ik niet van af wist. Al met al was het een heel ervaring bij zowel het Bartiméus in Doorn en in Zeist. 

Steffie:
Vooral de zorgcentrale van het Bartimeus in Zeist heeft indruk op mij gemaakt. De werknemers hier hebben twee schermen vol met camerabeelden van de bewoners van het zorgpark in Doorn. Zij houden 24/7 alle camera’s en geluidsopnamen in de gaten om het personeel op locatie in Doorn aan te kunnen sturen.

Wat merkten we in de dagen na het werken in de nacht aan ons ritme?

Steffie:
Ik denk dat ik ’s ochtends rond 05:00 uur lag te slapen en ik was ook weer vroeg wakker rond 10:00 uur, dit te danken aan mijn slaapritme en wellicht mijn achternaam: Vroegop. Ik ben toen gewoon mijn dag begonnen, het eerste dagdeel had ik nergens last van maar in de middag werd ik moe en ben ik zo’n twee uur gaan slapen. Die avond ben ik op tijd naar bed gegaan, ik had hierbij geen moeite met in slaap komen. De rest van de week heb ik nergens last van gehad.

Lisa:
De dagen na het nachtwerk merkte ik wel dat ik iets vermoeider was en dat mijn lichaam zich echt even moest herpakken. Dit merkte ik onder andere aan een hoestje dat resulteerde in een verloren stem in de dagen erna. Dit is natuurlijk minder, maar niet onoverkomelijk. Verder viel het eigenlijk wel mee hoeveel last ik had van de nacht doorwerken achteraf. Ik vond de nacht zelf zwaarder. Het blijft toch gek om je ogen open te houden als het pikken donker is.

Isabel:
Tijdens de nacht zelf was ik rond 04:00 uur thuis en ben ik vervolgens kort gaan lezen. Hierdoor viel ik snel in slaap. Om 10:30 uur had ik mijn wekker gezet en om 11:00 uur kwam ik daadwerkelijk mijn bed uit! Ik was uiteindelijk niet zo moe als verwacht! Wel merkte ik dat ik iets moeilijker in slaap kwam de volgende nacht. Gelukkig ben ik geen moeilijke slaper en sliep ik toch al vrij snel. Ik merkte de dagen erna dat ik misschien iets vermoeider was, maar met een beetje bijslapen in het weekend is dit zeker goedgekomen.

Wat is ons het meest bijgebleven of opgevallen tijdens de Nacht van de Arbeid?

Isabel:
Voor mij is de bewustwording van het werk wat ‘s nachts doorgaat me het meeste bijgebleven. Normaliter sta ik hier niet zo bij stil. Ik denk dat het daarom heel goed is dat we dit doen en dat het ook belangrijk is om andere mensen hierop attent te maken. De economie zoals wij die kennen zou niet bestaan zonder de #nachthelden en het is daarom belangrijk dat we ons hiervan goed bewust zijn!

Steffie:
Ik vond het erg leuk om te horen dat de nachtwerkers zich zo gewaardeerd voelden door deze actie. Veel nachtwerkers zijn van mening dat mensen zich niet bewust zijn van nachtwerk. Een werknemer, van de zorgcentrale van het Bartimeus in Zeist, gaf bijvoorbeeld aan dat het gebouw waarin zij zich samen met haar collega’s bevond zo op overdag werken gericht is dat in de winter ’s nachts de verwarming niet aan gaat.

Lisa:
Wat mij is opgevallen is dat er eigenlijk zoveel mensen zijn in de nacht die zulk goed werk doen voor onder andere de maatschappij. Ik zou willen zeggen dat voornamelijk de mensen in de zorg indruk op mij hebben gemaakt, maar dat is zeker niet het geval. Al het nachtwerk dat we in de Nacht van de Arbeid tegen zijn gekomen heeft zo’n relevantie.

Zouden we de nacht willen werken in de toekomst?

Lisa:
Nee, slapen in de nacht heeft toch mijn voorkeur en ik word juist niet zo warm van de rust op straat in de nacht. Ik houd wel van wat reuring om me heen!

Steffie:
Het heeft zeker niet mijn voorkeur maar toen Eline van het Bartimeus vertelde over haar rooster en dat ze een week nachts werkt en de andere week vrij is begon ik er toch ook voordelen in te zien.

Isabel:
Nee, voor mij zou dit denk ik te veel impact hebben op mijn interne klok en mijn sociale leven. Een enkele keer zou ik prima vinden maar systematisch werken in de nacht is denk ik niet voor mij weggelegd.

De Nacht van de Arbeid wordt ook mede mogelijk gemaakt door Déhora Consultancy Group.