In het kader van de naderende Nacht van de Arbeid, georganiseerd door Stichting Time Design, zijn er diverse interviews gehouden met nachtwerkers. Hieronder leest u de ervaring van nachtwerker Robert van der Noordt.
‘Hoe omschrijft u uw functie?’ vroegen wij aan Robert van der Noordt. ‘Ik ben Veiligheidspersoon (VHP) /Leider Werkplekbeveiliging (LWB). Ik ben verantwoordelijk voor de veiligheid van de mensen die in, aan en om het spoor werken van de metro’s in Amsterdam’ antwoordde hij.
Robert van der Noordt is 53 jaar en draait al vijf jaar lang vijf nachten in de week, diensten van 22:00 uur tot 6:00 uur. Voor Robert is het nachtwerk ideaal. Hij ziet bijna alleen maar voordelen: ‘de rust die de nacht met zich mee neemt, geen files, je bent in de nacht gewoon een beetje je eigen baas’. Het enige nadeel dat Robert kan bedenken is de vermoeidheid die overdag wel eens op kan spelen, maar ook dat weegt voor hem niet op tegen alle voordelen die het nachtwerk met zich meebrengt.
‘Ik werk van 22:00 uur tot 6:00 uur, zonder pauzes. Daarna kom ik thuis, ga ik douchen en naar bed. Dan slaap ik vijf á zes uurtjes, word ik wakker en slaap ik af en toe nog een uurtje aan het einde van de middag’. Robert heeft verder geen specifieke slaap routines en ervaart eigenlijk geen slaapproblemen. Zijn diensten zijn volgens hem gewoon acht uurs diensten die enigszins lijken op een normale dagdienst.
De nadelen die Robert erkent zijn de gezondheidsrisico’s, namelijk minder oud worden en hart- en vaatziektes, alhoewel dit volgens hem nog steeds niet opweegt tegen de voordelen. Het is volgens hem belangrijk om niet te veel en te zoet te eten. Zelf probeert Robert zich ook te houden aan de drie maaltijden per dag, verder slaapt hij op de momenten dat hij kan slapen en wandelt hij elke dag een uur met de hond. Hij ‘s middags, zijn partner ‘s ochtends.
Het sociale leven van Robert staat doordeweeks op een lager pitje en wordt verplaatst naar het weekend, ‘maar dit is iets waar je gewoon rekening mee houdt’. Het gezin van Robert bestaat uit een partner en een hond. Zijn partner werkt grotendeels thuis. De invloed op zijn gezinsleven is daarom nihil. Hij ziet zijn partner vaak en de afspraken omtrent het nachtwerk hebben zich allemaal vanzelf gevormd.
“De rust die de nacht met zich mee neemt, geen files, je bent in de nacht gewoon een beetje je eigen baas”
Wel uit Robert dat de personen die al langer in de nacht werken en al langer samen werken goed tegen het nachtwerk kunnen. Nieuwe werknemers vinden het nachtwerk toch lastiger en haken sneller af. Zij kunnen het nachtleven vaak toch niet volhouden vanwege het slaapritme en de verschuiving in het sociale leven. Om het nachtwerk draagbaar te houden praten Robert en zijn collega’s vaak met elkaar over hoe het gaat en houden ze elkaar goed in de gaten. Als een collega een keer moe is in de nacht krijgt deze het minst zware werk toegewezen en vice versa.
‘Maar wat treft u anders aan in de nacht dan overdag?’ vroegen wij. ‘De nachtvlinders’ antwoorden Robert ‘de zwervers, de dakloze en de asielzoekers’. Maar de nachtvlinders in combinatie met de rust en geen files brengt ook wel zijn charmes met zich mee denkt u niet? Voor Robert van der Noordt is dit zeker het geval ‘nachtwerk is ideaal’.
Bron foto: RET