De Nacht van de Arbeid
De risico’s van nachtwerk onder de aandacht tijdens de Nacht van de Arbeid
In de nacht van 1 op 2 mei vindt altijd de Nacht van de Arbeid plaats. Als initiatiefnemer vraagt Stichting Time Design al ruim acht jaar aandacht voor de fysieke, mentale en sociale belasting die nachtwerk met zich meebrengt. Hiervoor heeft deze stichting De Nacht van de Arbeid in het leven geroepen. Wij zijn enorm trots om te zien dat gedurende de jaren andere organisaties dit initiatief volgen en op hun manier ook een bijdrage leveren. Dat was tevens ons doel; meer aandacht voor de nachtwerkers!
Nachtwerk en risico’s
Nachtwerk is niet vanzelfsprekend, toch werken er heel veel mensen regelmatig in de nacht. Naar schatting bestaat de groep die soms of regelmatig in de nacht werkt, uit zo’n 1,2 miljoen mensen. Dat komt neer op ongeveer 15% van de Nederlandse beroepsbevolking. Nachtwerk is helaas niet zonder (gezondheids)risico’s, zo kwam ook duidelijk naar voren in het gepubliceerde onderzoek uitgevoerd door de Gezondheidsraad. Zo hebben nachtwerkers bijvoorbeeld vaak te kampen met verschillende fysieke, mentale en sociale uitdagingen. Bovendien is de kans op bedrijfsongevallen en fouten aanzienlijk groter tijdens de nachtelijke uren.
De fysieke, mentale en sociale belasting van nachtarbeid wordt helaas nog te vaak onderschat. Het goede nieuws is dat met de juiste structurele maatregelen medewerkers de nachtdiensten wel zo goed en gezond mogelijk door kunnen komen. De juiste kennis rondom gezond werken in de nacht is hierbij wel van cruciaal belang. En daar zetten wij ons, als Stichting Time Design, voor in!
Hart voor de nacht ❤️
Ons doel
Tijdens De Nacht van de arbeid vragen wij aandacht voor onze 1,2 miljoen nachthelden in Nederland. Want zonder hen zou onze samenleving er immers heel anders uitzien! Om onze waardering te tonen zal Stichting Time Design — in samenwerking met hoofdsponsor Déhora — aandacht besteden aan de fysieke, mentale en sociale belasting die nachtwerk met zich meebrengt. Deze gezondheidsrisico’s worden, zoals eerder gezegd, nog veel te vaak onderschat. Met Stichting Time Design hebben wij verschillen initiatieven bedacht om nachtwerk en de risico’s hiervan meer onder de aandacht te brengen.